•Archeologische site Eikevelden zet deuren open•Zitdagen studietoelagen•Oxfam Wereldwinkel in de kijker•Werken kruispunt Liesel afgerond•Vlaamse brandhouthappening•Filmvoorstelling: Le gamin au vélo

Archeologische site Eikevelden zet deuren open
Op zaterdag 8 oktober kan je van 10u tot 18u n.a.v de Vlaamse ‘Open site dag’ een kijkje gaan nemen op de archeologische site in Eikevelden. Op die locatie staan de nieuwe voetbalterreinen van SAV St.-Dimpna ingepland.
 
Al in 2006, bij de aanleg van het nieuwe OCMW-complex, bleek dat het gebied rond Eikevelden een rijke bewoningsgeschiedenis gekend heeft. Op aanbeveling van het agentschap Ruimte en Erfgoed werd voor de ontwikkeling van de voetbalterreinen daarom een vooronderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat de bodem rijk was aan archeologische sporen uit diverse periodes. Tijdens de opgravingen die volgden, kwamen structuren van o.a. gebouwen, waterputten, grafcirkel en grafveld met grafheuvels bloot te liggen. Deze vondsten situeren zich uit een tijd die zich uitspreidt van de ijzertijd tot de vroege middeleeuwen.
 
Tijdens de ‘Open site dag’ zijn er doorlopend rondleidingen. Bezoekers kunnen zien wat tot op heden gevonden is en de gids zal een beeld schetsen van de archeologische werkzaamheden. De toegang tot de site situeert zich langs de nieuw aangelegde weg aan de Sint Tarcitusscouts in de Eikevelden. Bij regenweer zijn stevige, waterdichte schoenen of rubber laarzen aanbevolen.
 
 
Zitdagen studietoelagen
Op dinsdag 11 oktober organiseert de stedelijke onderwijsdienst op het stadhuis een zitdag omtrent studietoelagen. Je kan er terecht met al je vragen van 13.30u tot 16u en van 17.30u tot 19.30u.
 
 
Oxfam Wereldwinkel in de kijker
In het kader van het stedelijke educatief project ‘NGO in de kijker’ wordt in 2011 Oxfam Wereldwinkel in de schijnwerpers gezet. Eerlijke Handel (Fair Trade) staat daarbij centraal. Leerlingen uit het secundair onderwijs maken in de week van 10 oktober een Fairtradwandeling door Geel. Tijdens deze tocht leren ze o.a. over Eerlijke Handel, Oxfam Wereldwinkels en FairTrade Gemeente. Op woensdag 12 oktober om 20u staat in de cc de Werft een publieksavond op het programma waarop ook jij je kan informeren over de werking van Oxfam Wereldwinkel. Na een korte toelichting, een fairtrade-filmpje en een filmpje over de partnerorganisatie van Oxfam Wereldwinkel Geel, kan je proeven en genieten van enkele wijnen, fruitsapjes en borrelhapjes.
 
 
Werken kruispunt Liesel afgerond
Op vrijdag 30 september werden de werken aan het kruispunt Liesel afgerond. Alle verkeer kan er terug vlot passeren. De verkeerslichten zijn actief vanaf de eerste week van oktober.


 
Vlaamse brandhouthappening
Op zaterdag 8 oktober 2011 organiseren de Antwerpse Bosgroepen een grote Vlaamse brandhouthappening in domein Teunenberg in Olen. Tijdens deze happening kun je in de namiddag kennismaken met alles wat te maken heeft met het veilig en bosvriendelijk exploiteren van (brand)hout. Het wordt een evenement voor heel de familie met tal van demonstraties, lokale specialiteiten, brandhoutspelen, muziek en de allereerste Kempense brandhoutgames. De toegang is gratis. De happening gaat in de voormiddag van start met een grote brandhoutverkoop waarbij er loten worden aangeboden uit de gehele provincie Antwerpen.
 
Filmvoorstelling: Le gamin au vélo
In het kader van de 'Werelddag van verzet tegen armoede' wordt op maandag 10 en dinsdag 11 oktober in Studio Geel voor de eerste keer de bekroonde film ‘Le Gamin au Vélo’ van de gebroeders Dardenne getoond. De film gaat over de elfjarige Cyril die door zijn pa in een kindertehuis werd gedropt. Maar Cyril is niet van plan zich zomaar bij de situatie neer te leggen. 'Le Gamin au Vélo' is een verhaal van hoop, menselijke zwakte maar ook van menselijke goedheid. De voorstelling start telkens om 20u. De inkom bedraagt 6 euro. Vrijetijdspassers krijgen korting. De filmvoorstelling is een initiatief van vzw Al-arm, in samenwerking met de Derdewereldraad.